Noi posibilitati creative: transferul de imagine pe linoleum, panza, piele

Complexitatea si diversitatea proiectelor creative solicita nu doar talentul artistilor, ci si gasirea celor mai bune solutii si folosirea unor materiale care sa asigure rapiditatea executiei, astfel incat calitatea proiectului final sa nu fie afectata. Ca si raspuns la aceste nevoi ale artistilor, multiplicarea sau decalcarea (prin transfer) unei imagini pentru a o picta, decora sau imprima, solutia este transferul acesteia pe suportul de lucru cu ajutorului unui medium pentru transfer imagini.

Ce este mediumul pentru transfer imagini?

Este o solutie pe baza de apa, netoxica, foarte versatila, folosita de obicei in tehnica decoupage pentru transferul imaginilor de pe hartiile decorative de orez pe obiectele de lemn (cutiute, tavi etc).  Poate fi utilizat in diverse proiecte de scrapbooking, mixed-media, hobby si home decor, fiind ideal pentru a transfera in mod usor si rapid imagini color sau alb-negru pe orice suprafata: lemn, textile, panza, sticla, plastic, papier-mache, piele, linoleum.

Un ajutor esential

Fie ca vorbim de arte plastice sau decorative, mediumul pentru transfer imagini poate ajuta artistul sa execute mai rapid transferul unei imagini pe suportul de lucru, fara sa o mai decalcheze (mai sus am botezat acest lucru prin „decalcare prin transfer”). Este suficient un print al imaginii pe o hartie de 80g/mp (clasica hartie de xerox) si mediumul pentru transfer imagini. Restul este magie, dupa cum vom vedea. Artistul poate, in acest mod, sa economiseasca timp pretios fara sa piarda amprenta originalitatii sale pe care o va aplica lucrarii finale.

Ne putem imagina cum am proceda cand dorim sa pictam o imagine mai complexa pe un tricou sau sacosa textila sau cand dorim sa pictam pe panza o imagine care ne va lua mult timp sa o decalcam sau cand dorim sa realizam un anumit model pe o placa de linoleum. Cu mediumul de transfer imagini, toate acestea se vor executa cu mult mai multa usurinta.

Noi am testat transferul de imagine pe panza pentru pictura, piele, linoleum pentru linogravura si pe un material inlocuitor linoleumului numit „SoftCut„, utilizand mediumul pentru transfer imagini marca La Pajarita.

Transfer de imagine pe panza:

Transfer de imagine pe piele:

Transfer de imagine pe SoftCut si linoleum:

Ca si recomandare tehnica, imaginile trebuie imprimate la o imprimanta laser. Se pot transfera imagini printate atat alb-negru, cat si color. Timpul de uscare pentru imaginile alb-negru este de minimum 3 ore, iar pentru cele color de minumum 4 ore, in functie de porozitatea suportului de lucru.

Dupa ce transferul a fost realizat, se poate trece la pasul urmator de executie, in cazul nostru la incizarea linoleumului pe imaginea transferata folosind daltite si protectii pentru linogravura marca Essdee:

 

Pentru a realiza transferul unei imagini, trebuie respectati urmatorii pasi:

Pasul 1 – imaginea trebuie printata cu laser si imaginea sa fie pozitionata in oglinda;

Pasul 2 – se aplica mediumul de transfer de preferat cu un cutit de pictura pe toata imaginea care se doreste a fi transferata;

Pasul 3 – se aplica imaginea pe suportul dorit: piele, panza, linoleum, plastic etc;

Pasul  4 – se intinde hartia pe verso cu o carpa de bumbac inmuiata in apa;

Pasul 5 – se asteapta sa se usuce, timp in care putem pregati un alt proiect;

Pasul 6 – se indeparteaza hartia imprimata prin miscari circulare cu o carpa umeda. NU se recomanda stergerea prin miscari du-te-vino.

Cum se realizeaza indepartarea hartiei pe linoleum:

Cum se realizeaza indepartarea hartiei pe SoftCut:

Mediumurile pentru transfer imagini se pot achizitiona din magazinul CraftMall.ro.

4 thoughts on “Noi posibilitati creative: transferul de imagine pe linoleum, panza, piele

    1. Dupa transferul imaginii pe piele, aceasta este fixata, nu trebuie decat sa pictati peste ea. Intrebarea dvs probabil se refera la fixarea culorilor pe piele. In primul rand, mentionam ca sunt necesare folosirea unor culori pentru piele, nefiind necesara fixarea acestora. In general, fixarea culorilor pe un suport de piele se face cu un fixativ pentru piele.

      1. Multumesc pentru răspuns. Intrebarea era strict pentru transfer, pentru situatia in care decid sa las imaginea alb-negru sau transfer o imagine color. Culorile pt piele nu sunt o problema, le folosesc cu succes de ani de zile. Am gasit „sfaturi” ca dupa aplicarea transferului pe piele sa se aplice un strat de lac (?) pentru fixarea imaginii. Din punctul meu de vedere lacul ar distruge pielea, i-ar lua din suplete, ca sa nu discutam de aspect in timp (ingalbenire, crapare). De aici si intrebarea initiala 🙂 Nu exista multe explicatii despre transferul pe piele naturala, majoritatea concentrandu-se pe transfer in tehnica decoupage. Multumesc pt lamuriri.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.