Esential in tehnica Gras peste Slab (Fat over Lean)

Este arhicunoscut faptul ca in tehnica Gras peste Slab (Fat over Lean), cand se folosesc culorile de ulei, stratul de dedesubt trebuie sa contina mai putin ulei decat stratul subsecvent: acesta este principiul. Aceste straturi initiale ar trebui sa fie diluate cu un medium compus dintr-o cantitate mai mare de solvent cu o cantitate mai mica de ulei. Uleiul se dilata si se contracta pe masura ce se usuca, datorita procesului de oxidare. Daca stratul slab (cu putin ulei) este aplicat peste stratul gras, flexibilitatea uleioasa de dedesubt poate provoca crapaturi in stratul de la suprafata. Straturile de desubt care nu sunt complet uscate degaja gaze care vor crapa stratul mai fragil si mai putin uleios de deasupra.

Asadar, la baza tehnicii Gras peste Slab (Fat over Lean) nu stau culorile de ulei amestecate cu diluant sau cu ulei de in, ci mediumurile pentru pictura in ulei ce par sa fie cea mai confuza tema de discutie din aceasta tehnica a picturii in ulei.

Gras si Slab sau Subtire si Dens?

Gras si Slab fac referire la procentul dintre ulei si diluant: mai mult ulei inseamna un medium „gras”, mai mult diluant inseamna un medium „slab”, dar are si o foarte mica legatura cu vascozitatea (subtire si dens).

De exemplu, daca folosesc un ulei de in tip Stand Oil, care este foarte gras si dens, si il diluez cu 5 parti de terebentina, mediumul acesta va avea vascozitatea unui ulei de in simplu (crud, rafinat), dar va fi un medium mai „slab” decat uleiul de in simplu (crud, rafinat) care va fi un medium „gras”. Practic, am obtinut un ulei de in „slab” (cu aproximativ aceeasi vascozitate). Acest concept este, de fapt, cheia intelegerii tehnicii Gras peste Slab (Fat over Lean).

Mediumurile se creeaza intotdeauna amestecand ulei cu solvent. Folosirea doar a unui ulei singur (cel mai gras dintre mediumuri) poate cauza o foarte inceata uscare a picturii, iar folosirea doar a unui sovent singur (cel mai slab dintre mediumuri) poate cauza ca pictura sa devina prea slaba, uscata, situatie in care liantul uleios al culorilor vine efectiv dizolvat dintre particulele de pigment, lasand culorile de aspectul unei vopsele cretoase.

Mediumurile cu vascozitate scazuta maresc fluiditatea culorilor de ulei si retin urmele de pensulatie. Mediumurile cu vascozitate mai mare au proprietati nivelatoare ale urmelor de pensulatie, le estompeaza.

In linii mari, aceasta ar fi o abordare fata de mediumuri in tehnica Gras peste Slab. Porneste intotdeana de la intrebarea ce vreau sa obtin de la medium: uscare lenta sau rapida, sa mentin sau sa aplatizez urmele de pensulatie, sa diluez culorile sau sa le fac mai usor de aplicat? sau poate iti place sa pictezi direct din tub fara nici un medium.

Retete pentru propriile mediumuri:

Am selectionat din diverse surse gasite pe internet cateva retete pentru mediumuri grase si slabe pe care le poti crea in atelier. Am pastrat textele in engleza, pentru mai multa acuratete.

Leanest Basic Painting Medium:
1 Part Linseed Oil + 5 Parts Gum Turpentine

Leaner Basic Painting Medium:
1/2 Part Linseed Oil + 1/2 Part Stand Oil + 5 Parts Gum Turpentine

Lean Basic Painting Medium:
1 Part Stand Oil + 5 Parts Gum Turpentine

All Purpose Lean Painting & Glazing Medium:
1 Part Stand Oil + 1 Part Damar Varnish (5 lbs. cut) + 5 Parts Gum Turpentine

Fat Stand Oil Damar Concentrate:
1 Part Stand Oil + 1 Part Damar Varnish + 3 Parts Gum Turpentine

Very Fat Stand Oil Damar Concentrate
2 Parts Stand Oil + 1 Part Damar Varnish

Very Fat Medium (1)
1 Part Stand Oil + 1 Part Linseed Oil + 1/4 Part Wax

Very Fat Medium (2)
1 Part Stand Oil + 1/5 Part Damar Varnish + 1/4 Part Wax

Old World Glazing Medium
9 Parts Damar Varnish + 9 Parts Turpentine + 4 Parts Stand Oil + 2 Parts Venice Turpentine

Retouching Varnish
5 Parts Damar Varnish + 13 Parts Gum Turpentine

NOTA: daca reteta nu contine Damar, poti inlocui terebentina cu un solvent fara miros (in engleza Odorless Mineral Sprits) sau diluant inodor, esenta de citrice, white spirit.

Daca stii o alta reteta pentru mediumuri sau doresti sa contribui la cele spuse aici, te invitam sa lasi un comentariu.

***

Iti recomandam auxiliarele pentru pictura in ulei marca proprie CraftMall.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.