Pregatirea panzelor pentru pictura: Gesso (grund) Divolo

Pregatirea panzelor pentru pictura este una dintre problemele constante ale artistilor. Chiar daca multi dintre acestia isi pun intrebarea “de ce sa folosesc grund daca panza pe care am cumparat-o este deja grunduita?”, putini stiu ca aplicarea a inca un strat de grund (sau doua) poate face diferenta dintre o lucrare buna, reusita, cu aspect profesional si una nereusita.

Sa nu uitam ca scopul principal al artistilor este vanda propriile lucrari la pretul corect, iar pentru aceasta este nevoie sa nu se faca rabat de la calitatea materialelor folosite. Materialele de o calitate buna si foarte buna vor fi cartea de vizita a artistului, intrucat se vor reflecta in calitatea si durata de viata a lucrarii si, mai departe, in increderea pe care un potential client o va acorda artistului. Iar aici ne referim la panze, grunduri, culori, vernisuri, auxiliare.

Grundul (gesso) pentru pictura este un preparat profesional cu destinat pregatirii suprafetelor inainte de aplicarea culorilor. Structura sa calcaroasa face ca suprafata sa sa fie optima pentru aplicarea unei game  vaste de culori. In putine cuvinte, gesso este un primer cu vascozitate si textura medie sau densa pe care il aplici pe suport inainte de a picta sau desena.

Gesso Divolo este un grund de calitate superioara cu capabilitati multiple care permite obtinerea unei suprafete de calitate fotografica, aplicari tip textura si lucrul tridimensional cu sablonul direct pe suportul de baza. Are o textura densa, extrem de vascoasa, tip pasta si nu curge din borcan daca este intors. Aceasta il face extrem de util, foarte versatil si extrem de economic.

Grundul poate fi pigmentat cu pigmenti colorati, cu culori acrilice, coloranti universali, fiind optim pentru pregatirea suprafetelor pentru o varietate de tehnici: ulei, acrilic, paste, desen. Grundul nu are acelasi aspect final lucios precum culorile acrilice, motiv pentru care este recomandabil sa nu fie lasat pe alocuri “asa cum este”, descoperit, neacoperit de culoare, fiind necesar in aceste cazuri sa fie protejat cu un vernis final lucios sau satinat.

De ce sa folosesti gesso?

Culorile, in general, nu au o aderenta buna pe panza (cu exceptia suportului de hartie), dar prin aplicarea unui strat de gesso mareste calitatea suportului si a picturii. Cu cat panza este mai de proasta calitate (cea mai des intalnita este cea din bumbac + poliester, care se vinde de catre unii comercianti ca panza de bumbac 100%, fiind si cea mai ieftina panza sau poliester 100%), cu atat culorile vor adera mai greu la aceasta si necesitatea aplicarii unui strat de grund va fi obligatorie. Poti avea, astfel, un suport pentru pictura mai bun calitativ fara sa vada textura panzei din comert, reusind sa obtii treceri fine stil fotografic care ajuta la tente plate si degradeuri, folosind mai putina culoare si mai putin timp pentru manopera. Din acest motiv se recomanda aplicarea unui strat de gesso.

Cum se aplica grundul?

Grundul se poate aplica folosind o pensula lata cu miscari intai pe orizontala si apoi pe verticala pentru a obtine o textura uniforma. Se poate folosi si un burete tip pensula. Pentru o suprafata de calitate fotografica recomandam folosirea grundului Divolo. Are o compozitie cremoasa care se prinde uniform.

Modalitati de a folosi gesso Divolo:

1. Pensula lata pentru a pregati suportul de pictura;
2. Folosind un cutit de pictura poti obtine in relief texturi partiale pentru digital art. Unde nu este gesso se absoarbe direct dar unde aplici gesso se patrunde uniform;
3. In tehnica stencil, iar dupa grundul este uscat, poti adauga pasta de volum sau culori pe baza de apa.
4. In cazul in care doriti o textura mai lichida cu aderenta crescuta la suport, grundul Divolo se poate amesteca si cu PVA (marca Seawhite in imagine) in proportie de 30% PVA si 70% gesso, si astfel creati o cantitate mai mare de gesso obtinand totdata o textura medie mai lichida.
5. Se poate aplica si in amestec usor cu apa.

Timp de uscare

Timp de uscare in functie de grosimea stratului aplicat. Primul strat se usuca in circa 20 – 30 minute. Gesso in amestec cu PVA se va usca mai rapid, in 15 minute. Dupa 30 minute se poate aplica al doilea strat. Se recomanda inceperea picturii dupa 24 de ore, timp in care stratul de gesso sa se poata usca complet.

Avantajele folosirii unui grund dens precum cel marca Divolo:

1. culorile se intind mai usor si au priza mai mare la suport. Suporturile pentru pictura sunt fie poroase, fie extrem de plasticoase ceea ce ori absorb apa sau solventul din culori, ori nu permit culorilor sa adere la panza.
2. dupa uscare culorile isi pastreaza intensitatea si luminozitatea. Fara un grund de fond care sa sigileze suprafata pe care se picteaza, culorile risca sa se usuce prematur, aparand zone plate si opace, fara luminozitate.
3. se poate picta pe o gama larga de suprafete sau se permite crearea unei suprafate noi peste o pictura existenta.
4. lucrarea se termina mai repede cu economie de timp si materiale.
5. pictura va avea un aspect profesionist si luminos.

Nota: Gesso-ul (grundul) este folosit in principiu pentru pregatirea panzei inainte de aplicarea culorilor de ulei sau acrilice. Mentionam ca gesso se poate aplica si peste o pictura in ulei sau in acrilic. In cazul in care se doreste aplicarea gesso-ului peste o pictura in ulei, este necesar sa se decapeze pictura (a se folosi o carpa cu un diluant care sa degreseze zona inaintea aplicarii). Aceasta operatiune nu este necesara pentru aplicarea gesso-ului peste o pictaura in acrilic.

Grundul Divolo poate fi achizitionat din magazinul online CraftMall.ro.

 

(Autor: artist plastic Andra Nenciu)

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.