Adezivii folositi in proiectele handmade

adezivi siliconici handmade gluedotsMultitudinea de variante ne pune de multe ori in dificultate atunci cand avem nevoie de un adeziv. Un singur adeziv pentru tot ce vrem sa lipim sau cate un adeziv pentru fiecare operatiune in parte? Fara acid, cu acid? Pe baza de rasina epoxi sau doar aracet? Haideti sa incercam sa facem putina lumina si sa ne lamurim ce trebuie sa cumparam.

Prenadez-ul…nu radeti…ne lipeam talpile la adidasi cand eram copii si ne mai si “imbatam” cu mirosul intepator – este un adeziv pe baza de elastomeri sintetici si solventi organici. Il putem utiliza pentru lipirea pielii, a cauciucurilor si a materialelor textile (materialele flexibile, poroase cu suprafete rugoase absorbante). Putem opta pentru varianta cea mai facila, respectiv  cu uscare la rece, sau pentru cea cu uscare la cald,  unde trebuie sa utilizam un foen(indicata pentru materiale sintetice: piele sintetica, cauciuc sintetic, linoleum).
Unde il gasim? In orice magazin cu destinatie casa si gradina, constructii.
Avantaje: Foarte ieftin.
Dezavantaje: Miros puternic, destul de greu de manevrat cand este livrat in borcan.
Mod de folosire: Prenandez-ul se aplica pe ambele suprafete, se lasa 3-5 minute sa se usuce partial si apoi se preseaza obiectele de lipit pentru eliminarea aerului si pentru a asigura un contact intim cat mai bun intre ele (eventual se pune o greutate sau se strange intr-un dispozitiv). E bine sa stiti ca daca lipiti materiale textile prenadez-ul stabate materialul si il poate pata. Daca vreti sa-l curatati puteti incerca cu acetona sau diluant.

Aracet –ul…ce bine mai  mirosea…
Adeziv sub forma fluida ce face parte din familia adevivilor de tip  acetat de polivinil (PVA), dar nu este un PVA propriu-zis. Este utilizat pentru lipirea materialelor cu putere de absorbtie – hartie, carton, placaj, lemn, ceramica, materiale textile, flori, frunze uscate. Pentru materiale flexibile il folosim mai fluid (prin diluarea lui cu apa) iar pentru suprafete mai rigide nu il diluam (umplem spatiul dintre cele doua suprafete cu un start mai gros de aracet)
Unde il gasim? In orice magazin cu destinatie casa si gradina, constructii.
Avantaje: Ieftin, poate fi slefuit, vopsit sau lacuit, diluat cu apa obtinem fluiditatea dorita. Poate fi aplicat pe o singura suprafata sau pe ambele suprafete de lipit
Dezavantaje: Miros puternic, nu lipeste metal, mase plastice sau suprafete smaltuite. In prezenta indelungata a apei, dupa uscare, se poate deteriora, fara a-si recupera proprietatile aditive (nu este water-proof). Diluat cu apa si aplicat in prea multe straturi in timp, suprafata se umfla.
Mod de folosire: Se aplica pe una sau ambele supafete de lipit si se asigura cotactul intim al celor doua suprafete. Daca suprafata a absorbit primul strat de lipici, se mai aplica inca un strat si apoi inca unul, pana cand nu mai absoarbe. E important ca aracetul sa fie umed atunci cand lipim cele doua suprafete. Daca prin uscare adezivul a lasat goluri, le putem umple cu inca un strat de lipici. Se va tine cont ca o parte din lipici intra in porii anumitor materiale (ceramica, lemn, carton).

Adezivi siliconici
De generatie mai noua, consistenta este vascoasa si nu poate fi diluata cu apa, fara acid, si se prezinta cu aplicator, pe role sau pe coala de hartie. Pot avea diferite forme (punct, micropunct, stea, forme geometrice, benzi). Lipesc hartie, cartoane, foite metalice, pluta, textile. Unii buretei pot fi utilizati pentru sticla, oglinzi (adezivi transparenti), table scolare. Exista si adezivi repozitionabili, adica adezivi temporari, ce pot fi indepartati la nevoie. Ii gasim pe folii sau pe role sau in dispozitive de aplicat. Suprafetele trebuie sa fie perfect curate si degresate inainte de lipire.
Unde il gasim? In orice magazine de art & craft, scrapbooking sau cu destinatie casa si gradina, constructii.
Avantaje: Poate fi transparent sau alb in functie de necesitate, exista si cu aplicabilitate universala. Poate fi si sub forma de spuma. Nu are miros.
Dezavantaje: Ambalaj in cantitate mare, nu lipeste suprafete rugoase, absorbante (hartie, carton, lemn, ceramica nesmaltuita, lut, cauciuc).
Mod de folosire: Se degreseaza si se curata de eventuale resturi suprafetele de lipit, se usuca, se aplica adezivul si se preseaza.

Adezivi bicomponenti pe baza de rasini epoxidice (rasinile Epoxi)
Adezivi de cea mai noua generatie. Se prezinta sub forma de seringa automixabia, dubla, care contine baza si activatorul ce trebuiesc amestecate in cantitati egale. Se pot prezenta si sub forma a doua tuburi (baza si catalizator), dar sunt mai dificil de manevrat. Consistenta este pastoasa pentru a umple golurile.
In functie de timpul de priza, acesti adezivi pot fi cu actiune rapida (aproximativ 5 minute) sau cu timp de actiune mai lent. Pot fi universali care lipesc aproape orice tip de material (ideal cand lucrati din mai multe tipuri de materiale combinate in acelasi obiect). E important cand cumparati un astfel de adeziv sa cititi cu atentie indicatiile privind materialele pentru care sunt fabricate.
Unde il gasim? In orice magazin cu destinatie casa si gradina, constructii.
Avantaje: In seringa automixabila foarte usor de folosit, cei universali multiple indicatii, lipesc orice tip de material.
Dezavantaje: Pret ridicat, cantitate mare.
Mod de folosire: Se aplica adezivul intre cele doua suprafete, se lipesc si se mentin fixe pana cand adezivul de intareste.

Lipici (adezivi, cleiuri)
Marea majoritatea lipiciurilor se incadreaza in categoria PVA (acetati de vinil). Culoarea poate fi alba sau transparenta. Pot fi diluati cu apa calda pentru a seobtine un adeziv foarte fluid. In general, nu sunt foarte agreati pentru lipirea hartiei deoarece o strabate, iar tesaturile textile si hartiile decorative pot fi decolorate. In aceste situatii se pot utiliza lipiciurile sub forma de pasta, mai vascose.
Unde il gasim? In orice librarie, magazin de art & craft, scarpbooking.
Avantaje: Multiple utilizari, pret scazut.
Dezavantaje: In functie de suprafata utilizata, poate sa nu asigure o lipire eficienta.
Mod de utilizare: se aplica lipiciul pe una din suprafete, se asteapta sa se intareasca.

Adezivi sub forma de spray
Lipirea usoara prin aplicarea pe ambele suprafete de lipit. Spray-ul adeziv este foarte puternic, se usuca rapid. Se poate curata cu alcool. Lipeste multiple materiale: hartie, carton, textile, rame. Exista si adezivi sub forma de stick cu sclipici (auriu, argintiu, rosu, albastru).
Unde il gasim? In orice librarie, magazin de art & craft, scarpbooking.
Avantaje: Multiple utilizari, pret scazut.
Dezavantaje: Spay-ul murdareste suprafetele din jur la aplicare, nesanatos la aplicare, miros puternic.
Mod de utilizare: Se aplica adezivul pe una din suprafete, se asteapta sa se intareasca.

Adezivi sub forma de bureti sau benzi
Buretii adezivi pe o singura parte dau dublu adezivi, fara acid sunt ideali pentru lipirea diverselor forme. Acesti bureti, de diferite grosimi, numiti si distantatori si care au rolul de a distanta imaginile de suportul pe care sunt lipite (obtinandu-se asa numitul efect 3D).
Unde il gasim? In magazine de art & craft, scrapbooking.
Avantaje: Usor de folosit, de depozitat.
Dezavantaje: Nu are
Mod de utilizare: Se aplica buretii adezivi pe suprafata ce se doreste de lipit.

Concluzionand, cam acestia au fost principalii adezivi utilizati in craft si scrapbooking. Iata si cateva sfaturi pentru a alege adezivul ideal:
1.    Nu cautati cel mai ieftin adeziv pentru ca asta nu ste cea mai buna solutie. Durata lucrarii depinde de calitatea adezivului si a materialelor utilizate.
2.     Exista adezivi specializati (nu sunt universali) exclusiv pentru unele materiale: sticla, metal, oglinda, materiale textile, plastic. Daca vreti sa realizati arta, nu ezitati sa-i cumparati.
3.    Timpul de uscare sau intarire variaza de la un adeziv la altul. Pentru rezultate maxime fixati piesele in pozitia dorita si nu interveniti inainte ca timpul necesar lipirii sa fi trecut.
4.    Uneori conteaza culoarea adezivului, asa ca daca nu vreti sa transpara, cumparati unul transparent.
5.    Pentru unele tipuri de adeziv, suprafetele trebuie corect pregatite: fie degresate, fie perfect uscate, fie slefuite sau curatate de praf.
6.    Unii adezivi pot fi diluati dupa necesitati.Cititi instructiunile de folosire pentru a sti daca acest lucru este posibil si care sunt riscurile.
7.    Marea majoritate a adezivilor sunt fara acid (acid-free), ceea ce le permite sa fie utilizati fara teama si de copii.

In speranta ca v-am ajutat sa alegeti cel mai bun adeziv pentru lucrarile voastre, va dorim mult succes!

Si, ca o curiozitate, stiati ca sugativa a fost descoperita in Anglia in 1863, dintr-o intamplare, cand un muncitor a uitat sa adauge clei in cazanul cu hartie cruda?

15 thoughts on “Adezivii folositi in proiectele handmade

  1. Aplicarea foitei de cupru, aluminiu sau aur pe un suport dur precum placajul face parte din tehnica auriturii si se foloseste mixtionul ca adeziv specializat al acestei tehnici: https://www.craftmall.ro/auxiliare-auritura-c-847.html?sC=873. Alternativ, pentru o simpla aplicare a foitei, daca nu sunt exigente, se poate utiliza si un adeziv PVA https://www.craftmall.ro/adezivi-si-lipici/adezivi-lichizi-universali/adeziv-lichid-pva-uz-general-seawhite-p-23770.html

 1. Buna ziua,

  Cred ca s-a strecurat o greseala, mai exact la aracet vs lipici. La aracet ati zis ca se numeste acetat de polyvinil, dar la lipici ati zis ca e PVA (ceea ce inseamna polyvinil acetat in engleza) cu toate ca in romana ati zis acetat de vinil, pana la urma care e care?
  PVA este clar polyvinil acetat. Intrebarea este, aracetul este PVA sau este VA (vinil acetat)?
  Din ce am gasit aracetul ar fi PVA, deci polyvinil acetat, dar atunci ce mai este lipiciul simplu, lipiciul scolar, generic numit, este tot PVA?
  Bine, mai exista si adeziv tip aracet care se pare ca nu e chiar PVA.

  Multumesc, Teo.

 2. Cu ce adeziv pot lipi pe dosul unui covor o altă suprafată?..mentionez ca baza covorului pe care vreau sa il repar este sfărâmicioasă(a fost o bază antiderapantă care s-a stricat după multiple spălări😂).. Vreau să-l recondiționez și nu știu varianta cea mai bună. Ceva sfaturi??

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.