Origini si ce inseamna “Scrapbooking”

Termenul  de scrapbooking este, de fapt, imbinarea dintre doua cuvinte : “scrap” = taietura si “book” = carte, album. O traducere in limba romana a termenului de scrapbooking nu exista ci doar o parafrazare, dar daca ar fi sa-i dam un termen romanesc, probabil ar suna foarte bine « album cu amintiri ».

Scrapbooking-ul numit si  “albumul taieturilor” a luat nastere in Europa in 1800, dar devine popular abia in 1826 dupa publicarea cartii lui John Poole : “Manuscript Glenings and Literary Scrap Book”. Cartea contine o colectie de poezii si timbre, instructiuni despre cum se aduna si cum se realizeaza taieturile – bucati de hartie decorate sau nu, flori presate, taieturi din ziare, figuri, poezii.

In secolul al XIX-lea in randul clasei mijlocii s-a raspandit mania scrapbooking-ului prin publicatii de scrap, albume si produse.

Abia in 1980, apare scrapbooking-ul modern, care utilizeaza materiale speciale, fara acizi si solventi pentru pastarea integritatii fotografiilor. Acest lucru se intampla odata cu expunerea la “World Conference on Records” in Utah, de catre Marielen Christensen a 50 de volume de amintiri din istoria familiei sale.  Avand un mare succes, familia Chrinstensen decide in 1981 deschiderea primului magazin dedicat in intregime scrapbboking-ului – Keeping Memories Alive – KMA , magazin care este si astazi deschis.

In termeni liberi, a face scrap inseamna sa captezi o anume amintire despre o persoana, un loc sau un eveniment.

A realiza o pagina de scrap inseamna sa spui o poveste, sa pastrezi  si sa imortalizezi momentele speciale, sa nu redai o simpla imagine ci sa transmiti amintiri si emotii placute.

In realitate insa, scrapbooking-ul este tehnica prin care se pot realiza albume in care fotografiile sunt adunate si aranjate intr-un mod neconventional, dar cu o foarte mare atentie asupra detaliilor. Aici intervine creativitatea personala referitoare la incadrarea fotografiilor, taiera lor cu o anumita forma, lipirea literelor, a biletelelor. Plecand de la tehnica de baza, aceea de adunare si decorare a fotografiilor si adaugand alte tehnici (stampilare, decupaj, bijuterii, pictura) iau nastere adevarate creatii artistice, ajungand astfel la un adevarat scrap art.

2 thoughts on “Origini si ce inseamna “Scrapbooking”

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.