Stiluri si tehnici in scrapbooking

Se poate vorbi despre stiluri in scrapbooking? Orice incercare de clasificare poate fi periculoasa: pentru ca, in principiu, nu există stiluri consacrate, bine definite. Există o multitudine de stiluri! De fapt, fiecare scrapbooker are stilul sau personal si propria sa tehnica personalizata. Dar, totusi, s-a ajuns la concluzia ca principalele stiluri de scrapbook-ing ar fi urmatoarele:

scrapbooking-1
Stilul american

Stilul american (American Style) – pentru ca scrapbook-ing-ul a aparut in SUA este stilul de început din istoria scrapbook-ing-ului.  Caracterizat prin fotografii relativ putine  (in general, una pe o pagina), incarcat in detalii si accesorizare. Este bazat pe amestecul de lucrari de diferite texturi, culori si stil clasic, insa utilizand la maxim elemente decorative . Stilul american este placut deoarece toate paginile par a fi diferite. Nu este o muncă atat de mult pe lucrari de fundal, cat de decorare. Uneori, acest stil devine prea incarcat iar interesul pentru fotografie dispare în fata acumularii unei supraaglomerari de decoratiuni.

scrapbooking-2
Stilul european

Stilul european (European Style) – destul de modest si fara multe decoratiuni. Spre deosebire de stilul american, stilul european dovedeşte multa discretie. Pagina este placata cu fotografii care devin centrul de interes al paginii. Toate decoratiunile se bazează pe alegerea temei lucrarii care trebuie să fie în armonie şi in ton cu fotografia si emotia ce se doreste transmisa. Se utilizeaza mult stampilele si pixuri cu varf de fetru, colorat si fin.  Tehnica propriu-zisa consta in organizarea fotografiilor prin mijloace simple cum ar fi de taiere, asamblare, incadrare, prin adăugarea de texte si culori.

scrapbooking-3
Stilul liber

Stilul liber (Freestyle) – Wikipedia defineste termenul de « freestyle » pentru a descrie o activitate (de multe ori un sport individual), pentru care un participant este liber sa aleaga stilul  sau normele impuse de el. Acelasi lucru se intampla si in scrapbooking în legatura cu freestyle – se renunta la traditionalism incepand cu renunatrea la clasicile dimeniuni ale colii de 30×30. Inovatie, inventarea unor  noi dimensiuni si forme. Totul este permis in acest stil, starnind si dezvoltand imaginatia la maxim!

scrapbooking-4
Tehnica tip Patrimoniu

Tehnica tip Patrimoniu –  se utilizeaza fotografii cu oameni, locuri, obiecte sau evenimente înainte de 1950. Ele sunt, de obicei, realizate gen document, manuscris si  trebuie să fie alese în armonie cu tipul de fotografie. Ca materiale utilizate sunt recomandate dantele vechi, vechi panglici, flori, tesaturi, extrase din ziarele din acea perioada, monede, documente oficiale vechi, timbre. Se recomanda sa nu se puna originalele sa se faca copii sau sa se scaneze.

scrapbooking-5
Tehnica tip Vintage

Tehnica tip Vintage – Acest stil foloseşte aceleaşi tehnici ca şi pentru stilul de patrimoniu, dar cu fotografii recente, color. It is perfectly possible to have color pictures… Se utilizeaza elemente decorative « invechite », cu efect vintage – predomina hartia cu margini  arse, usor rupte, panglici, acest stil foloseşte aceleaşi tehnici ca şi pentru stilul de patrimoniu, dar cu fotografii recente, color. Se utilizeaza elemente decorative « invechite », cu efect vintage – predomina hartia cu margini  arse, usor rupte, panglici, sfoara.

scrapbooking-6
Tehnica tip Shabby-Chic

Tehnica tip Shabby-Chic – utilizeaza ca si stilul Vitange, elemente invechite, , in spirit de epoca, dar predomina culorile pastelate.

scrapbooking-7
Tehnica tip Clean and Simple

Tehnica tip Clean and Simple (Curat si Simplu) – usor de recunoscut, dupa stilul curat,  cu mult spatiu liber, multe linii drepte si decoratiuni putine, echilibru perfect.Pagina de scrapbooking in stilul Clean and Simple poate fi comparată cu o pagina de publicitate. Not textured papers, just a plain background, one or more photos that occupy the principal placeon your page and a “clash title”, highlighted, often accompanied by some journaling. Fara lucrari texturate, doar un fundal simplu, una sau mai multe fotografii, care ocupa locul  principal si un titlu.

6 thoughts on “Stiluri si tehnici in scrapbooking

  1. Pentru mine scrapbooking este un hobby nou …deci orice informatie in legatura cu acest subiect este bine venit mai ales ca este scris si in limba romana….am vizionat foarte multe tutoriale de gen dar majoritatea sunt in alte limbi….ma descurc cat de cat cu limba engleza sa spunem ca inteleg si spaniola dar nu e acelasi lucru ca atunci cand ..’se vorbeste pe limba ta”…mmmultumesc si astept noutati?

    1. Draga Petruta, in viitorul apropriat vom face ateliere si cursuri de initiere in scrapbooking, card making si craft in general. Depinde in principala masura de interesul vostru pentru aceste ateliere si cursuri. Noi asteptam propunerile voastre pe adresa noastra de email: info [at] craftmall.ro. Va multumim!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.