Reteta: cum pregatim primerul pentru aurire cu Gesso di Bologna

Pregatirea primerului pentru aurirea cu bolus este unul dintre pasii importanti de care va depinde reusita intregii operatiuni. Aceasta prima operatiune se numeste in italiana “ammanitura”, termen cu care se indica procedeul de intindere pe lemn a primerului cu scopul de a pregati o suprafata fina de tip fotografic. Acest strat pregatitor de primer se compune din gesso di Bologna (sau gips pentru auritura) cernut, fara impuritati si clei de iepure (colla di coniglio, rabbit skin glue) ce are rol de liant (binder).

Reteta prezentata mai jos are caracter orientativ, fiecare artist putand sa o modifice in functie de necesitatile proprii.

Pasul 1

Se incepe prin a pune cleiul de iepure in proportie de 1:10, adica 1 parte de clei de iepure si 10 parti de apa (ex. 100g clei de iepure la 1 litru de apa) in vasul de baign-marie si lasam circa 8-12 ore pana cleiul absoarbe apa.De mentionat ca unele retete prevad o proportia de 1:6, acest lucru fiind dat de necesitatile artistului, care poate dori sa obtina un preparat mai lichid sau mai dens.

Tips: In anotimpul cald se poate pune mai multa apa, in cel rece, mai putina. Un primer mai lichid penetreaza lemnul mai in profunzime decat un primer dens.

Pasul 2

In etapa urmatoare de incalzire sau coacere a cleiului  se pune recipientul in baing-marie la foc mic pana se topeste cleiul. Vom obtine cleiul de oase gata pregatit. Il lasam sa se raceasca.

Pasul 3

Dupa circa 2 ore adaugam in recipientul de baign-marie 1 parte de clei gata, 2 parti de gesso di Bologna si 3 parti de apa, amestencand la foc mic pana se omogenizeaza si topeste.

Pasul 4

Lasam compozitia sa se raceasca daca dorim sa o folosim mai tarziu (dar inainte de folosire trebuie pus iar la foc in baign-marie pentru a deveni omogen) sau o putem folosi cat este cald. Primerul astfel obtinut il vom aplica direct pe suprafata lemn pe care dorim sa lucram. Lemnul trebuie sa fie curat, uscat, fara praf sau pete de grasimi.

Tips: Primerul se poate aplica in mai multe straturi (pana la 5-6), cu mentiunea ca trebuie sa fie cald si stratul anterior sa fie uscat. Dupa uscarea fiecareui strat este recomandabil sa finisam suprafata cu un smirghel de 120-180 pentru a indeparta diversele imperfectiuni. La ultimul strat se va trece spre grosimi mai fine de 280, 320, 400 etc.

Se poate folosi si un primer gata preparat, denumit Ammanitura care se gaseste in magazinul CraftMall.ro impreuna cu toate produsele mentionate in acest articolo, la sectiunea Restaurare, Aurire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.