Cartea Craciunului – Sa redescoperim magia Craciunului

Craciunul a insemnat intotdeauna a darui…Craciunul inseamna bunatate, dragoste, caldura dar si…brad si globuri, fulgi de nea, oameni de zapada si cadouri…

Suntem in era tehnologiei si a robotizarii, suntem tentati sa trimitem un e-mail sau o felicitare virtuala care nu ne costa nimic, ajunge instant si ne multumeste atat pe noi cat si pe destinatar. Progresele in fotografia digitala si imprimare furnizeaza tehnologia  pentru a proiecta si imprima carduri si felicitari proprii folosind desene originale sau fotografii.

Dar Craciunul ar trebui sa fie unul special, unul de suflet…cu aroma de vin si scortisoara, cu caldura in suflet si cu multe cadouri… Sa miroasa a brad, a turta dulce si a cozonac. Sa oferim cadouri in care sa punem suflet si pe care sa le daruim din inima, impreuna cu o parte din noi.

Sa incepem cu inceputul: felicitarile. Prima felicitare de Craciun dateaza din anul 1843, cand Sir Henry Cole din Londra a tiparit primul card comercial cu urarea “Va dorim un Craciun fericit si un An Nou fericit!” . Felicitarile de Craciun sunt transpunerea mesajelor de felicitare schimbate intre prieteni si membrii familiei in saptamana ce precede Craciunul. Exista nenumarate variatiuni ale acestei formule, felicitarile exprimand in zilele de astazi un sentiment religios mai profund, continand un poem, o rugaciune sau un verset biblic. La fel de apreciate sunt felicitarile “all season’s”, care se distanteaza de particularitatea religioasa a acestei sarbatori.

Felicitarile de Craciun  au ajuns in ziua de astazi un proiect comercial, pierzand din traditionalism si din esenta sarbatorii in sine. Putem insa sa ne facem propriile felicitari, pe care sa le oferim celor dragi, iar sursele de inspiratie sunt dintre cele mai diverse: Steaua din Betleem, ieslea pruncului Iisus, magii. Avem traditii de Craciun, figuri mitice, cum ar fi Mos Craciun (Père Noël, Weihnachtsmann, Sfantul Nicolae sau Sinterklaas, Christkind, Kris Kringle, Joulupukki, Babbo Natale) sau obiecte specifice: lumanari, fulgi de nea, Steaua Craciunului, omul de zapada, bradul de Craciun, globuri si felinare.

Culorile traditionale utilizate sunt verdele bradului, albul zapezii si rosul inimii. Mai puteti utiliza si combinatia de alb-albastru care reprezinta iarna sau combinatia argintiu-auriu care reda din autenticitatea icoanelor si a momentului nasterii lui Iisus, iar elementele care alcatuiesc toata aceasta magie de Craciun sunt Pomul de Craciun sau Poinsettia. Daca nu stiati, Floarea Craciunului este originala din Mexic si incepand din secolul al IXX-lea a fost asociata Craciunului.

Pentru a oferi un plus de originalitate cadourilor pe care le faceti celor dragi va recomandam Copertile pentru felicitari pe diferite teme (brad de Craciun, lumanari sau felinar) cu dimensiunea de 111×146 mm sau Copertile pentru felicitari, auriu sau argintiu, in format A5, pe care le puteti infrumuseta cu o multitudine de figurine adezive cu design Globuri, Nasterea Domnului, Brazi de Craciun, Fulgi de nea. Aceste autocolantele se pot utiliza si pe plicuri, pe colile   scrisorilor in perioada sarbatorilor de iarna.

Acei dintre voi cafe deja detin presa decorativa Sizzix BigShot sau Sizzix Sidekick pot realiza o adevarata arta utilizand gama de matrite decorative (Oameni de zapada, Fulgi de nea, Ornamente de Craciun, Mos Craciun) sau benzi decorative (Clopotei, Numere inghetate, Oameni de zapada).

Un alt dispozitiv cu ajutorul caruia puteti da frau liber imaginatiei in a crea cele mai originale felicitari de Craciun este si ShapeBoss impreuna cu instrumentul de emboasat si Sablonul de emboasare Winter Wonderland.

Iar stampilele siliconice Sizzix cu model de iarna sunt usor de folosit si chiar distractive pentru copii.

Bradul de Craciun, sau pomul de Craciun este una din cele mai populare traditii asociate cu celebrarea Craciunului. In fiecare an, pe 24 decembrie, adica in seara de Ajun a Craciunului se impodobeste bradul. Un inger sau o stea este de obicei asezata in varful bradului, simbolizand ospitalitatea pentru ingeri, respectiv steaua de la Betleem aparuta la nasterea lui Iisus.

Impodobirea pomului de Craciun este un obicei, venit din Europa, cel mai probabil de la popoarele germanice sau chiar ariene. Incetul cu incetul, acesta a intrat in traditia crestina. Acum multi ani in urma, pomul de Craciun era impodobit cu mere, prajituri si dulciuri, dar, odata cu trecerea anilor, traditiile si obiceiurile  s-au schimbat, iar oamenii odata cu ele…

In prezent este cel mai indragit obicei de Craciun datorita simbolurilor care i se asociaza: iubire (pentru ca este impodobit de intreaga familie), bucurie si fericire (pentru ca sub el sunt puse cadourile), magie (se spune ca Mos Craciun nu vine in casele unde nu e brad), viata, trainicie si sanatate (pentru ca este mereu verde, chiar si cand afara e zapada).

Putem face ca ingerul sau steaua din varful bradutului sa fie altfel in fiecare an, din hartie colorata si cateva stante, putem face ghirlande din hartie si diferite ornamente din sarma si dispozitivul de modelat sarma “Placi cu design”, de la Fiskars.

Daca ati achizitionat deja presa BigShot, cu ajutorul matritelor Bigz 3D putem face globuri minunate, braduti sau stelute pentru a le pune in brad.

Putem face mici minuni cu mainile noastre, cu putina imaginatie si cateva ustensile. Daca adaugati putina magie si dragoste, cadoul, chiar de va fi unul minuscul, isi va atinge scopul. Conteaza uneori chiar daca unei cutii imense cu un cadou scump ii atasati o felicitare infrumusetata cu cateva imagini de Craciun si, de multe ori, acele cateva cuvinte scrise de mana vor conta mai mult decat cadoul in sine.

Putem alege sa trimitem parintilor sau prietenilor, cateva randuri pe o hartie speciala de Craciun, cu un plic cu imagini traditionale – va garantez ca isi vor gasi locul in cutia de amintiri. Trimiteti un e-mail sau un mesaj telefonic si in urmatoarele zile, daca nu imediat, acesta va sfarsi prin a fi sters.

Dragilor, sa ne intoarcem in copilarie, cand ii scriam scrisori Mosului si le puneam la posta (ce amuzament trebuie sa fi fost printre angajatii Postei…), sa privim seara pe cer sperand ca-l vom vedea pe Mos Craciun si nasul lui Rudolf luminand, sa credem putin in basme si in magie…

Dragii mei, Mos Craciun exista…in sufletul de copil al fiecaruia dintre noi!

Vom reveni in zilele urmatoare cu o idee despre cum ar trebui sa arate scrisoarea catre Mos Craciun! Pana atunci, redescoperiti mirosul sarbatorilor de iarna, pregatiti ghetutele pentru Mos Nicolae si … CREDETI IN MAGIE!

Cu drag,

Ana

3 thoughts on “Cartea Craciunului – Sa redescoperim magia Craciunului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.