Vino la Bazarul de Craciun si ajuta un copil sa creasca!

Incepand cu luna septembrie am fost alaturi de Ateliere  Educative (prin donarea de materiale educationale necesare organizarii atelierelor) in campania de strangere de fonduri “ AJUTA UN COPIL SA CREASCA” ce are ca scop oferirea de burse elevilor, studentilor si copiilor cu Sindrom Down.

S-au organizat ateliere educative unde s-au creat felicitari si alte obicte  confectionate manual (accesorii, obiecte decorative), voluntarii au marit volumul acestora, toate creatiile vor fi oferite spre vanzare iar fondurile vor “Ajuta un copil sa creasca”.

Va asteptam miercuri, 8 Decembrie, incepand cu orele 16.00,  impreuna cu Ateliere Educative si Fundatia Caritas Bucuresti,  sa intrati in atmosfera sarbatorilor de iarna si sa-l ajutati pe Mos Craciun sa aleaga cadouri pentru cei dragi. Daca nu sunteti hotarat ce cadou sa oferiti celor dragi, acum aveti ocazia sa o faceti.

Bazarul are loc în Centrul de Intervenţie Timpurie “Suflet de curcubeu” pe strada Danubiu nr. 11, Bl. 6 H, scara 1, Ap 1, interfon 01, sector 3

Intrarea este liberă.

Pentru confirmare prezenta, asteptam un mail la ateliereducativ@gmail.com sau la info@craftmall.ro

Va asteptam cu drag!

Daca nu stiati…

Un copil din zece renunta la scoala, in cele mai multe cazuri din cauza situatiei materiale, acutizata anul acesta de criza economica. Statistici relevante, arata ca absenteismul scolar a crescut cu 10%, iar procentul populatiei care va fi afectat de saracie va creste, ceea ce va duce implicit la fenomenul de abandon scolar. Situatia nu este mai fericita nici in randul studentilor, in anul 2010, taxele au crescut cu 600 de lei si au ajuns la 3.100 de lei pe an la unele facultati.

Sindromul Down (trisomia  21) reprezinta o afectiune cromozomiala (o afectiune din nastere, care este prezenta la copil înca din momentul conceperii) cauzata de prezenta unui cromozom  21 suplimentar. Cromozomii sunt structuri microscopice prezente in fiecare celula din fiecare tesut al organismului. Ei poarta planul tuturor caracteristicilor pe care le mostenim. Acest plan este purtat sub forma un mesaj codat prezent intr-o substanta chimica denumita ADN. La om, sunt 23 de perechi de cromozomi in fiecare celula, 46 in total. Un set de 23 de cromozomi se mosteneste de la tata iar celalalt set de 23 de la mama.

În 1959, geneticianul de origine franceza, profesorul Jérôme Lejeune, a descoperit ca sindromul Down era cauzat de prezenta unui cromozom 21 in plus, rezultand astfel un numar total de 47 de cromozomi in loc de 46.

Denumirea „Down” provine de la medicul englez, John Langdon Down, primul care a descris acest sindrom în anul 1866, cu aproximativ 100 de ani înainte ca acest cromozom suplimentar sa fie descoperit. In fiecare zi, in Regatul Unit al Marii Britanii se nasc intre unul si doi copii cu sindrom Down, ceea ce inseamna ca un copil dintr-o mie sufera de acesta afectiune. În Romania nu exista o statistica, dar avand in vedere faptul ca la nivel modial incidenta este de aproximativ 1 la  800 nasteri, se poate estima ca sunt in jur de 30.000 de persoane cu trisomie 21.

Toate persoanele cu Sindrom Down prezinta un anumit grad de dificultate de invatare (retard mental). Gradul de dizabilitate difera de la o persoana la alta si este imposibil de apreciat in momentul nasterii cat de grav va fi.

Daca in afara tarii noastre legislatia si protectia sociala acorda sprijin si facilitati familiilor cu copii cu Sindrom Down, ii ajuta sa se integreze in societate, le ofera un loc de munca pe masura abilitatilor lor, in Romania nu avem nici un fel de baza… parintii incearca sa se lupte cu morile de vant, ajutorul pentru copiii cu dizabilitati oferit de stat fiind insuficient pentru imbracaminte si medicatie, ce sa mai vorbim de educatie si integrare. Ne luptam cu lipsa de fonduri, ne luptam cu birocratie si, in primul rand, ne luptam cu lipsa de educatie. Nu ne invatam copiii sa aiba respect fata de semenii lor, sa ii accepte asa cum sunt, cu dizabilitate sau nu…Ne confruntam inca cu episoade in parcuri, unde copii cu Sindrom Down si nu numai, sunt marginalizati si sunt ocoliti nu de ceilalti copii, ci de parintii acestora.

Indiferent de care este definitia si simptomatologia, sunt suflete inalte, sunt capabili de sentimente si trairi ca oricare alt copil sau adult, sunt oameni care au nevoie de ajutor, care trebuiesc integrati si sprijiniti intr-un drum pentru care nu au fost intrebati daca vor sau nu sa il parcurga … Priviti-i, acordati-le incredere si ajutati-i cu un zambet, un cuvant, un gand… veti primi inmiit, doar din priviri…

Vino la Micul Bazar de Craciun si ofera o sansa unui copil la a creste frumos!

2 thoughts on “Vino la Bazarul de Craciun si ajuta un copil sa creasca!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.