Andreea Zabulic este studenta la Facultatea de Arte Vizuale si Design din cadrul Universitatatii Nationale de Arte “GEORGE ENESCU” Iasi si castigatoarea Bursei de performanta oferita de magazinul Craftmall.ro pentru anul universitar 2019-2020.
Ne-a facut o deosebita placere sa o cunoastem pe Andreea si am discutat cu ea sa aflam mai multe despre backgroundul ei artistic, pasiunea ei pentru arta si materialele folosite si procesul ei creator.
CM: Te rugăm să ne spui câteva cuvinte despre backgroundul tău artistic. Cum ai început să creezi?
AZ: Desenul e cel mai la îndemână mijloc de comunicare vizuală de care dispunem și cel mai puțin costisitor, de vreme ce implică instrumente cu care suntem familiarizați încă din primii ani de învățământ: creionul și foaia de hârtie. Acestea mi-au deschis apetitul pentru creație.
Facând o retrospecție, consider că am căpătat un interes mai serios pentru artă pe la vârsta de 14 ani. Schițam subiecte care îmi stârneau curiozitatea: flori, animale, peisaje și în primul rând portrete. Desenam fiindcă simțeam nevoia de a da o formă ideilor din imaginație. Pe parcursul anilor, am experimentat mai multe tehnici (creion colorat, acuarela, pastel, etc.) fapt care a dus la decizia mea de a transforma arta din hobby în carieră. Era totul un joc și o plăcere de a descoperi lumea prin intermediul unei coli de hârtie și cred că acesta a devenit un fundament al muncii mele până în ziua de astăzi.
Educația mea artistică a început în 2016, când am fost admisă să studiez la specializarea de grafică, la Facultatea de Arte Vizuale și Design din Iași. Nivelul meu de pregătire până atunci consta într-o bună stăpânire a bazelor desenului. Sub îndrumarea dascălilor mei am reușit să-mi conturez o personalitate artistică și să aleg o direcție de lucru care să mă reprezinte. Repertoriul tehnicilor a sporit considerabil, drept urmare, lucrările mele includ, pe lângă desenul clasic, și mediul gravurii și al picturii digitale. Anii de studiu mi-au oferit ocazia de a căpăta cunoștințe și deprinderi într-un mediu ce în mod constant a încurajat dezvoltarea unui stil personal, experimentul în materie de idei și tehnnici și comunicarea armonioasă și constructivă în relația student-profesor. Mediul academic a facilitat întâlnirea creatorului cu publicul și colegii de breaslă în expoziții, tabere și competiții, la nivel local și național.
CM: Ne poți povesti despre viziunea ta ca artist ? Ce te inspiră?
AZ: Pot mărturisi din inimă că mă simt inspirată de povești. Atât cele din literatură (nemuritoarele basme, poezii romantice și romane palpitante) cât și cele de viață, ale mele și ale celor din jur. Sunt un însetat observator al comportamentelor umane. Întotdeauna m-a urmărit curiozitatea de a afla ce îi face pe individ să ‘ticăie’. Omul este un nesfârșit izvor de trăiri intense, experiențe unice și trăsături surprinzătoare. Natura, cu ale sale forme organice și bogăție cromatică, este un alt subiect înspre care îmi îndrept atenția pentru inspirație.
Fiecare individ trebuie să găsească o metodă prin care să ia contact cu el însuși. Pentru mulți dintre noi, artele reprezintă acest mijloc de transport între lumea interioară și cea exterioară. Consider arta ca având rol catartic, terapeutic, este mediul prin care mă pot imersa în universul interior, mi-l pot asuma, traduce, transforma și în cele din urmă, scoate la iveală. Arta devine vindecare, o asociez cu imaginea pieptenelui capabil să descâlcească blând ițele gândirii, să redea formă și frumusețe și să îndepărteze noduri dureroase și aspre.
Graficianul, cu fiecare creație a sa, oferă lumii o parte din sufletul său, ia contact și stabilește o legătură la nivel emoțional cu publicul. Asemenea muzicianului, care prin talent, îndemânare și pasiune se folosește de darul său și creează cu al său instrument, la fel și eu imi folosesc pensula pentru a zugrăvi lumea după cum o simt.
Am rezonat și am fost inspirată de scrierile artistului Ion Truică: „Stilul este pecetea personalității creatorilor de excepție, semnul heraldic de neconfundat care-i singularizează în arta contemporană. Originalitatea desenului, deci a ductului, unicitatea formelor folosite, singularitatea modalităților de organizare compozițională a suprafeței, dublate de o cultură estetică și filosofică, toate la un loc impun un stil și o personalitate în grafică. Stilul e omul, adică artistul cu toate calitățile și defectele sale, cu entuziasmul și tristetea, cu deciziile și îndoielile pe care le pune în fiecare lucrare.”
Munca de grafician necesită sacrificiu și prezintă provocări. Speranța mea e ca la sfârșitul anilor de studiu, să nu se fi diminuat curajul de a înainta pe drumul ales cu pasiune și certitudinea că fiecare zi este o nouă oportunitate de a învăța și depăși limite, iar aceasta nu se va împlini decât prin studiu și exercițiu constant, perseverență, ambiție, autodisciplină și respect față de munca proprie, a înaintașilor și a contemporanilor.
CM: Care sunt tematicile tale preferate pe care le abordezi în arta ta?
AZ: De-a lungul anilor de studiu, am căpătat cunoștințe ce stau la baza oricărui bun desenator: anatomie artistică, arta compoziției, cromatologie, creație de personaj și arta scrisului. Prin intermediul familiarizării cu istoria artei, mi s-au deschis noi orizonturi când vine vorba de subiectele pe care aleg să le abordez ca grafician.
Specializarea pe care am urmat-o în facultate, grafică publicitară, m-a adus mai aproape de grafica de carte, în special cea pentru copii și tineri. Așadar proiectele mele includ în primul rând ilustrație pe baza unor opere literare (basme, povestiri, nuvele), dar și compoziții originale generate de introspecție și analiza caracterului uman, care implică o orientare mai degrabă simbolică decât una narativă.
Ca manieră de lucru, prefer să lucrez figurativ, realist sau semi-realist, iar pentru un plus de creativitate, curentele artistice ale Suprarealismului și Realismul magic sunt întotdeauna surse bune de inspirație. Mă aflu încă într-o perioadă de conturare a propriei identități artistice așa că experimentul, încercarea și esecul, reprezintă o parte semnificativă a activității mele.
CM: Cum este influențată o idee creativă de decizia de a folosi un anumit tip de material (culori acrilice, de ulei, guașe sau mixed media)?
AZ: Un rol important în dezvoltarea timpurie a unui grafician îl are experimentul, atât conceptual cât și tehnic. Fiecare material folosit poate genera o nouă idee în funcție de cum alegem să îl întrebuințăm și cu ce alte materiale îl asociem.
Procesul creator poate fi ierarhizat în câteva etape clare. Ideea din imaginație trebuie să prindă contur pe hârtie, moment în care încep să schițez, utiliând creioane de grafit sau linere cu tuș pe hârtie. În studiul după model viu sau după natura statică, utilizez cărbune (atat presat cât și natural), creioane colorate, acuarelă sau pasteluri. În această primă etapă, un rol esențial îl are și hârtia. Caietul de schițe este un instrument indispensabil oricărui creator, în toate formele și mărimile sale. Grosimea și calitatea hârtiei va afecta și calitatea desenului.
Unele schițe pot deveni mai târziu lucrări complexe, gravuri sau ilustrații. Pentru astfel de compoziții, instrumentele pe care le prefer sunt creionul de grafit, penița și tușul, culorile tempera/guașe și linere colorate.
CM: Care sunt artistii preferați care îți influențează actul creator?
AZ: Istoria artei ne oferă o pleiadă de minți luminate care au contribuit semnificativ la conturarea societății până în contemporaneitate. Salvador Dali, cu iconica sa manieră de lucru ce a dat naștere unui univers original, personal și inconfundabil; Marina Abramovic, cu a sa determinare de a depăși mereu limite și de a duce actul artistic la bun sfârșit cu price preț; Joseph Beuys, un șaman al artei performance, pacifist și veșnic explorator al relației dintre om și natură, Michelangelo Merisi da Caravaggio, ce imersează privitorul într-o lume tenebroasă și tulburătoare, plină de expresivitate; acestea sunt doar câteva dintre pietrele prețioase ale coroanei artelor. La loc de cinste se află și artiști pe care am onoarea de a-i avea îndrumători, domnii profesori Atena-Elena Simionescu și Dragoș Pătrașcu, ale căror experiență și sfaturi contribuie semnificativ la formarea mea ca artist.
CM: Esti câștigătoarea bursei de performanță oferită de CraftMall.ro. Cum apreciezi acest lucru și cum te va ajuta în activitatea ta artistică?
AZ: Pot spune că această bursă a venit ca un sprijin mult dorit și foarte util. Ea mi-a permis achiziționarea unor materiale noi și variate, ce vizează o largă paletă de tehnici, și mă determină să lucrez în continuare cu plăcere la proiecte personale și să experimentez cu noi idei.
Sunt profund recunoscătoare și măgulită de aceasta distincție. Felicit efortul echipei CraftMall de a susține creația artistică a tinerilor prin această bursă. Am încredere că ea va stimula și îmbogăți procesul de creație cu ajutorul unor materiale și instrumente atent-selecționate. Fiindcă stim prea bine, calitatea materialelor va determina în final și calitatea operei de artă.
CM: Cum ar fi o zi ideală în atelier pentru tine?
AZ: Haideți să creem o atmosferă multisenzorială. Vă invit să purcedem în atelierul meu de vis, în care lumina naturală a unei zile senine de primăvară pătrunde prin imensele ferestre, ce oferă o priveliște către un peisaj proaspăt de munte sau grădina înflorită. Cântecul naturii se întrepătrunde cu duioase note de muzică clasică sau jazz în surdină. Tehnologia nu-și face simțită prezența decât subtil printre amalgamul de materiale și instrumente de creație: șevalete, pânze, hârtie, pensule, caiete și nenumărate cărți. Fiecare lucru își are rolul și locul său. Într-un astfel de loc luminos, într-o solitudine pașnică, actul artistiv inflorește nestingherit. Ore lungi de lucru sunt presărate cu pauze de contemplat misterele naturii și ale vieții, cu o cană de ceai aromat alături.
CM: Colaborezi cu vreo Galerie? Unde îți expui lucrările?
AZ: Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala de la Iași, pune la dispoziția atât actualilor cât și viitorilor membri spații expoziționale aflate în centrul orașului. De asemenea, Facultatea de Arte Vizuale și Design Iași oferă studenților o galerie în incinta spațiului său, dedicată proiectelor personale și de grup. Instituții precum Casa de Cultură „Mihai Ursachi” și Casa de Cultură a Studenților dispun de asemenea de săli de expoziție.
În anii de studiu de până acum am reușit să particip cu lucrări la festivaluri și proiecte culturale, (dau aici exemplu edițiile Festivalului International al Educației, organizate anual la Iași; Festivalul Național Studențesc „Vizualia”, de la Cluj-Napoca, târgul de carte Librex); expoziții colective, saloane anuale („Atelier 35” și „Artis”, Bienala Internațională de Gravură de la Chișinău) și tabere studențești (Simpozionul Național de Creație Adamclisi Art Archaeology, ediția VI).
CM: Unde putem să îți urmărim creațiile artistice?
AZ: Vă invit să urmăriți și să stăm de vorbă în mediul online pe următoarele adrese:
Instagram: https://www.instagram.com/andreeazabulic/
Blog: http://andreeazart.com/
Behance: https://www.behance.net/andreeazab9883