Scraperboard: modalitate de expresie intre gravura si desen

Placile Scraperboard marca Essdee le-am descoperit pentru prima oara in magazinul CraftMall.ro si sunt un material cu totul inovator, de calitate excelenta, pe care le putem folosi pentru obtinerea unor imagini  de tehnologie grafica avand la baza principiile de mezzotinta cunoscuta ca si tehnica maniera neagra din litografie, o combinatie dintre gravura si desen.

Practic, pe suportul acoperit cu un strat de clei de China, vascos, ce este ulterior acoperit prin pulverizare cu un strat dens, semi-lucios de cerneala neagra de India, se pot obtine imagini surprinzatoare folosind acele de gravat si cutterele pentru gravura din otel, folosind princiipile pointseche si anume zgarierea suportului ce are ca rezultat obtinerea imaginii de la inchis la deschis.

Varfurile si forma cutterelor penutru gravura de la Essdee au diverse marimi si  forme ajutand artistul sa obtina o diversitate de tipuri de linie in creatia sa.

Placile pentru gravura Scraperboard sunt destinate atat artistilor profesionisti, cat si celor pasionati sau hobbystilor care  vor sa realizeze desene deosebite si sa exerseze principiile gravurii si manierei negre.

Placile Scraperboard sunt de dimensiuni si culor de contrast variate, liniile obtinute prin zgariere putand avea culori argintii, aurii, albe sau in nuanta cuprului. Placa folosita de mine in acest tutoria este de culoare alba. De asemenea, pot fi folosite si in realizarea unor tehnici mixte, artistul putand combina pe langa gravare si pictarea suprafetei cu pensula si cu culori vinilice. Recomand culorile Chroma de La Pajarita ce au acoperire mata. Se pot folosi si tusuri colorate dupa gravare aceste vor colora doar zonele zgariate, eu folosind tusurile Seawhite.

In cazul in care doriti o linie din alb sa devina gri in anumita zona pentru a parea mai indepartata pe suport se poate adauga tus  cu pensula si acesta va prinde doar in liniile incizate nu va afecta restul suprafetei deja  vopsita cu clei si cerneala din fabrica.

Un alt avantaj al placilor pentru gravura Scraperboard este si posibilitatea transferului prin decalcare a unei imagini, cu o foaie de calc si un creion. Foaia de calc de aseaza peste imaginea care urmeaza a fi gravata, se urmareste conturul cu creionul, dupa care se aseaza pe placa Scraperboard cu zona scrisa si pe negativ se reface conturul. Dupa aceasta etapa, se poate grava avand deja imaginea stabilita.

Toate produsele din acest tutorial se pot comanda din magazinul CraftMall.ro.

 

(Autor: artist plastic Andra Nenciu)

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.