Martisor, prima fila: 1 Martie

Matrita Bigz, forma Pasare Intoarcem fila calendarului, lasandu-l pe Faurar in urma si urandu-i bun venit lunii Martisorului.

Desi afara iarna este inca in toi, martisorul ne deschide sufletul si ne aduce in inima caldura primaverii, a daruirii si a bucuriei.

Deschidem si noi seria cu “D’ale Martisorului” unde, o luna intreaga, va vom povesti despre traditii si obiceiuri ale lunii ce abia incepe, despre semnificatie si legende. Veti gasi aici adunate legende despre Martisor, despre Babe, despre Mucenici, despre semnificatii si simbolistica. Avem o luna plina, de evenimente frumoase, traditii care nu sunt intalnite decat la noi si cateva popoare din Balcani (in Bulgaria unde se cheama Martenita (Мартеница), Macedonia si Albania)

Si ca sa nu va tinem pe jar, incepem prin a va spune cateva curiozitati legate de ziua de 1 martie – asta ca ziua de maine sa nu va prinda nepregatiti si sa spuneti ca vi le-am zis prea tarziu :):

Sarbatoarea de 1 Martie ne readuce, in fiecare an, speranta, optimismul, credinta in mai bine. Din lupta frigului si a zapezii cu razele soarelui, a īntunericului cu lumina, dupa ultimele zvārcoliri din zilele babelor, īnvinge viata, primavara, soarele. Acest triumf al reinvieri si regenerari nu poate fi invocat decat prin micutul martisor  pe care il daruim celor dragi la inceput de primavara.

La sfarsitul secolului al XIX-lea Martisorul era primit de copii, fete si baieti, fara deosebire, de la parinti in dimineata zilei de 1 martie, inainte de rasaritul soarelui. Stiati ca aromanii puneau Martisorul in ajunul zilei de 1 martie, in seara zilei de 28 sau 29 februarie?

Martisorul se poarta in zilele Babei Dochia (intre 1 si 9 martie) si exista si acum obiceiul de a-ti alege o anume zi din aceasta perioada ca simbol al calitatii vietii din timpul anului ce se asterne. In mod firesc, o zi insorita va prevesti un an bun, iar una mohorata un an pe masura. Altii spun ca daca e ziua frumoasa, cu soare, vei fi vesel si luminos tot anul, iar de ziua e urata, cu vant si ninsoare asa „catranit” vei fi in anul cu pricina.

Se spune ca primele 3 zile ale lunii simbolizeaza cele trei babe si asa cum vor fi cele 3 zile, asa vor fi si cele 3 anotimpuri:
1 martie: baba de primavara (baba semanatului)
2 martie: baba de vara (baba muncii de vara)
3 martie: baba de toamna (baba culesului) .

Se credea ca purtatorii martisorului nu vor fi arsi de soare pe timpul verii, ca vor fi sanatosi si frumosi ca florile, placuti, dragastosi si norocosi, feriti de boli si de deochi. Ce bine-ar fi sa simtim toate aceste beneficii doar purtand la piept un martisor…

George Cosbuc afirma ca: “Taranii pun copiilor martisoare ca sa fie curati ca argintul si sa nu-i scuture frigurile, iar fetele zic ca-l poarta ca sa nu le arda soarele si cine nu le poarta are sa se ofileasca.  Poporul mai stie ca martisorul trebuie purtat ca lucru sfant, nu asa ca podoaba ori ca jucarie.”
In timp, obiceiul de a purta martisorul facut dintr-un ban de argint s-a pierdut si, in acest sens, acelasi autor comenteaza: “la orase e o sminteala mare a rostului ce-l are martisorul, ca-l facem din aur ori din tinichea galbena, cind el ar trebui sa fie numai alb din argint, si mai ales ca-i dam forma de inima, de carte, de floare, de porc sau de alt animal, cind el trebuie sa fie numai rotund cum e soarele. Toate aceste podobi n-au nici un Dumnezeu pe lume si sunt inselatorii si ale pungii si ale traditiilor.”

Daca ar fi sa respectam traditia, martisorul trebuie legat la rasaritul soarelui, in prima zi a lunii martie, adica maine dimineata.  El se poarta de la 1 martie pana cand se arata semnele de biruinta ale primaverii : pana ce cucul canta, pana ce infloresc ciresii, pana ce vin berzele si randunelele.  Atunci, martisorul nu se arunca, nu se pune bine si nici nu se ascunde in sertar pana la anul ce vine,  ci se leaga de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa ne aduca noroc.

Sa va mai spunem ca din apa din zapada de 1 Martie se spalau fetele peste tot anul pentru a fi frumoase si dragastoase? Exista zone unde in ziua de 1 Martie se leaga la fiecare pom roditor un fir rosu, ca sa faca fructe multe. Mai demult, doar la luna plina (Crai nou) se scoatez banutul de la gat si se cumpara cu el cas dulce si vin rosu pentru ca fetele sa aiba culoarea casului si sa fie rumene ca vinul.
Daca de 1 Martisor e vreme frumoasa atunci vom avea o primavara luminoasa. Credinta populara spune ca aceasta perioada este cea mai capricioasa din tot anul. Zilele de primavara perfecta se pot transforma peste noapte in iarna tarzie

O altă componentă importantă a zilei de 1 Martie privea practicile de purificare. In Moldova, o anume fraza era rostita in aceasta zi pretutindeni: „Ca să nu te manance purecii, la 1 Martie infigi un cutit in mijlocul pragului, spunand de trei ori: <Mart in casa, purecii afara>” (lucru consemnat si de Simion Florea Marian).

Pana pe la cel de-al doilea razboi mondial, de 1 Martie, toti copiii, cand ieseau prima data afara din casa, trebuiau sa poarte martisoare. Atunci, martisoarele erau facute de seara si-l puneau pana sa rasara soarele zilei de 1 la gat sau la mana. Se intalnea frevent si termenul de “martisori” .

Sunt doar cateva randuri despre o luna a renasterii si reinvierii ce se asterne in fata noastra, o luna a ghioceilor si a ultimelor pete de zapada. Sper sa-mi ajunga luna sa pot scrie despre martisor si obiceiuri ale acestei luni.

Si pana la urmatoarea intalnire alegeti-va o Baba (o zi intre 1 si 8 martie) care va va spune cum veti fi in anul acesta – veseli sau tristi, luminosi sau intunecati. Si va vom spune despre Mucenicii din Moldova si cei din Muntenia, despre Baba Dochia si nora ei, despre martisor in Basarabia, despre targuri si multe altele.

Prindeti in fir alb si rosu, intre iarna si primavara, cu bucurie si caldura, un martisor in fiecare suflet…Fiecare dintre noi merita o lume mai buna, un rasarit de martie plin de speranta si un suras!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.