Instrumente de lucru si accesorii in scrapbooking

Hartia joaca rolul principal in scrapbooking. Putem realiza decoruri variate, in functie de tema aleasa, putem obtine forme prin taiere, rupere, ardere sau stantari.
Tipuri de taieturi:
–    Drepte – utilizand o rigla, un creion si o foarfeca sau un cutter normal.
–    Speciale – utilizand foarfeci cu lame fantezie care taie hartia cu diferite modele (Foarfeci decorativi Fiskars). Folosirea acestor foarfeci implica pentru inceput taierea hartiei cu un foarfece normal sau cu cutter-ul si apoi se trece peste marginile astfel taiate cu foarfecele fantezie. Atentie insa, pentru a nu intrerupe modelul, trebuie sa se suprapuna putin foarfeca pe modelul abia taiat astfel ca la o noua taiere sa se asigure continuitatea acestuia. 

In scrapbooking, foarte importanta este calitatea hartiei, nefiind de neglijat  hartia naturala, din bumbac,  cu insertii florale sau diferite texturi (Hartie facuta manual GeoGreen Geographics),  precum si servetele si hartia de orez. De asemenea exista hartii cu design preimprimat speciale pentru scrapbooking (Hartie design tematic A4 Geographics).

Pentru lipirea hartiilor se poate utiliza lipiciul traditional pentru decupaj pe baza de apa (asemanator aracetului) sau adezivii fluizi sau gen stick, fara acid (Stix Adhesive). La fel de buna este banda dublu adeziva fara acid (Burete dublu adeziv benzi Fiskars) sau de diferite forme (Burete dublu adeziv  forme diverse Fiskars), in functie de grosimea si forma hartiei folosite. Se evita utilizarea adezivilor cu miros puternic deoarece acestia contin solventi care vor deteriora fotografiile intr-un timp foarte scurt. Pentru obtinerea unui efect tridimensional se folosesc patratele de burete dubluadeziv (Burete dubluadeziv Fiskars) de diferite grosimi, numite si distantatori si care au rolul de a distanta imaginile de suportul pe care sunt lipite (asa numitul efect 3D).

Nelipsiti, evident, sunt foarfecii, fie pentru a da forma hartiilor folosite, fie pentru decorarea anumitor pagini de scrapbooking. Astfel, pe langa foarfecii traditionali, cei cu lama lunga (Foarfeci Fiskars cu lama lunga) ii putem folosi si pe cei pentru decupaj (taie cu minutiozitate detaliile) dar si foarfeci cu lame cu diferite forme – in zig-zag, ondulate, dantelate (Foarfeci decorativi Long Fiskars, Foarfeci decorativi pentru copii Kidzors Fiskars, Foarfeci  decorativi pentru colt Fiskars).

Din instrumentele de lucru nu poate lipsi cutter-ul – unul cu lama fixa,  utilizat impreuna cu un pad de lucru (Cuttere Fiskars si Covorase Taiere Fiskars). Cu ajutorul lui se realizeaza taieturi si linii precise.

Perforatoarele, utile pentru a gauri hartia sau cartonul de lucru sunt in forme variate si pe gustul fiecaruia oferindu-va mai mult decat va puteti imagina (Perforatoare 3 in 1 Fiskars, Perforatoare 4 in 1 Embossing Corner Fiskars, Perforatoare Circle Border Fiskars, Pop-up-uri Fiskars etc).

Emboasarea infrumuseteaza si da o nota eleganta hartiei (Dispozitive si Sabloane Emboasare Fiskars).
Gama de accesorii pentru scrapbooking este foarte larga incepand de la kit-urile tematice complete (hartie si accesorii deja imbinate coloristic), seturi de accesorii (combinate si asortate dupa culori sau tema). In afara de aceste seturi, achizitionate mai ales de incepatori, puteti folosi si imagini adezive (Coli forme adezive cu diferite modele Duffex), etichete,  tag-uri de carton de diferite forme si rame pretaiate (obtinute cu ajutorul matritelor Originals Sizzix), litere si numere de diferite caractere (matrite Sizzlitz banda decorativa Sizzix), rafie de diferite culori pentru a lega, a face funde sau a infrumuseta obiectele. Se poate folosi, de asemenea, foita de aur, margele si paiete (Paper Cellar), sarma (sarma si accesorii pentru modelat sarma Fiskars), stampile decorative (Stampile decorative Fiskars).

Se pot utiliza capse (Capse Fiskars), agrafe si cleme, catarame, panglici, ace de siguranta, nasturei, funde, monede,  timbre, dantele, flori uscate sau din hartie, toate acestea cunoscute sub numele de « embellishments » – termen pe care il putem traduce ca « materiale utilizate entru infrumusetare ».

Tag-uri-le sau etichetele se pot obtine din simpla taiere a cartonului sau hartiei dupa forma dorita sau prin utilizarea matritelor (Matrite Originals Sizzix)

Important in scrapbooking este utilizarea unor elemente personale, care amintesc de ceva sau cineva – scoici din vacanta de pe malul marii, petale de trandafir din buchetul miresei, autograful unui autor pe pagina cartii preferate, invitatia de nunta sau botez.

In Romania, cunoscut de putini, apreciat de multi care vad obiectul finit,  scrapbooking-ul isi face timid intrarea. Ne dorim ca dintr-o pasiune pentru craft, scarpbooking si tot ce inseamna handmade sa putem deschide un drum si sa va oferim acces mai usor la tot ce inseamna acestea lucruri, incepand de la materiale, idei, consursuri si aprecieri.
Va invitam alaturi de noi, sa ne fiti parteneri de drum !

5 thoughts on “Instrumente de lucru si accesorii in scrapbooking

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.