Sarbatoarea Sfantului Valentin

Astazi, asa cum stie toata lumea, Sfantul Valentin este considerat patronul sau sfantul protector al indragostitiilor de pretutindeni.

Sa vedem insa, cat adevar exista si ce ne spun legendele despre acest sfant.

Conform traditiei crestine, personaj real al bisericii, Sfantul Valentin sau Valentin din Terni (in latina Valentinus) a trait in secolul III, fiind episcop in Interamna (Italia, localitateaTerni, astazi) in timpul Imparatului roman Claudius II (268-270). A fost martirizat pentru credinta sa si executat pe data de 14 februarie anul 269 sau 270 (acest lucru nu se stie cu exactitate).

Legenda spune ca imparatul Claudius era un luptator indarjit care isi dorea o armata puternica, dar oamenii lui nu isi vroiau sa mai mearga in lupta, ci preferau viata de familie alaturi de sotii si copii.

Claudius a gasit insa o solutie pentru aceasta problema: a decis ca niciunul dintre soldatii din Roma sa nu se mai poata casatori. Imparatul s-a gandit ca aceasta lege ii va face pe barbati sa mearga la razboi si sa lupte ca niste adevarati soldati.

Valentin, care era preot, credea ca oamenii trebuiau sa se casatoreasca, asa cum cerea religia crestina.  Astfel, el a casatorit in secret multe cupluri. El facea cununiile in locuri secrete, unde imparatul nu-l putea gasi.

Totusi, atunci cand a fost gasit, Valentin a fost arestat si adus in fata imparatului. Lui Claudius i-a placut de Valentin pentru ca era un om tanar si intelept. L-a incurajat sa renunte la crestinism si sa devina un soldat roman. Valentin a refuzat si a fost acuzat de « cununare religioasa »  a tinerilor indragostiti in ciuda poruncii imparatului. A fost condamnat la moarte si executat pe data de 14 februarie  269 sau 270. Se spune ca pana in ziua executiei, el a trimis scrisori de adio catre prietenii sai si le-a semnat scriind “Adu-ti aminte de Valentin al tau.”

Sarbatoarea Sfantului Valentin in lume

Se presupune ca sarbatoarea Zilei Indragostitilor (Valentine’s Day) vine de pe continentul american, dar acest lucru este total gresit, celebrarea acestei zilei avandu-si originea in Anglia. Ziua indragostitilor are traditii regionale in Marea Britanie. In Norfolk un personaj numit Jack Valentin ciocane la usile din spatele tututor caselor lasand dulciuri si cadouri pentru copii. Multi copii au fost speriati de aceast personaj mitic. In Tara Galilor multi oameni sarbatoresc pe 25 ianuarie in loc de 14 februarie. Ziua comemoreaza pe Sf. Dwynwen, Sfantul patron al indragostitilor galezi.

In Franta o tară traditional catolica, Valentine’s Day este cunoscut simplu drept Sfantul Valentin si este sarbatorita ca in restul tarilor occidentale.

In Danemarca si Norvegia 14 februarie este cunoscut ca Valentinsdag. Nu este sarbatorita pe o scara larga, dar multi oameni isi fac timp pentru a-l petrece intr-un mod romantic cu partenerul de viata sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.

In Brazilia, « ziua inamoratilor » sau « ziua iubitului/iubitei » este sarbatorita pe 12 iunie, cand cuplurile isi dau cadouri cum ar fi: ciocolata, felicitari si, de obicei, un buchet de flori. Aceasta a fost aleasa ca ziua inainte de Sfantul Anton, cunoscut aici ca sfantul casatoriei, cand multe femei singure apeleaza la ritualuri populare pentru a gasi un sot bun sau un iubit.

In Columbia, Ziua iubirii si a prieteniei este sarbatorita in a treia vinere si sambata din septembrie. In aceasta tara, prietenul secret este o traditie foarte populara, care presupune ca fiecare  participant sa ofere unui destinatar un cadou secret. In Mexic, ziua iubirii si a prieteniei este sarbatorita asemanator ca in Columbia dar pica in alta data.

In Turcia, Valentine’s day este numai ziua Sfantului Gregor care se traduce in “Ziua Inimilor Dragi/Dulci”. In cultura persa (Iran) S este o zi pentru iubire si este pe 29B in calendarul solar jalali (data corespunzatoare calendarului gregorian este 17 februarie). S era sarbatorita in Marele Imperiu Persan in secolul 20 i.e.n. In Egipt este o alta zi a iubirii, numita ziua “iubirii egiptene”.

Valentine’s Day a aparut si in Japonia si Coreea ca o zi in care mai mult femeile si mai putin barbatii daruiesc bomboane, ciocolata si flori. A devenit ca o obligatie ca multe femei sa daruiasca ciocolata tuturor colegilor barbati. In Japonia este cunoscut ca « giri-choko », de la cuvintele « giri » – obligatie si « choko » – ciocolata. Asa cum exista in orice o lege a compensatiei, sau poate doar o strategie de marketing, exista si o zi, Ziua alba, cand pe 14 martie barbatii sunt asteptati sa intoarca favorul celor care le-au dat ciocolati de Ziua Indragostiților. La inceputurile acestei sarbatori, cadoul de retur trebuia sa fie o bezea sau ciocolata alba, de unde si numele de Ziua alba. Totusi, in cultura chineza, exista un omolog al Zilei Indragostitilor numita Ziua Saptelor, potrivit legendei Ciobanului si Tesatoarei Menajere care s-au gasit in Rai in ziua a saptea a lunei a saptea a calendarului lunar.

In Suedia este numită ziua tuturor inimilor . Nu este o sarbatoare oficiala. In Slovenia un proverb spune ca Sfantul Valentin aduce « cheile » radacinilor, asa ca pe 14 februarie plantele si florile incep sa creasca. Ziua Indragostitilor a fost sarbatorita ca ziua in care incep lucrarile in vii si pe campuri. Se spune, de asemenea, ca pasarile se casatoresc in aceasta zi. Cu siguranta, numai de curand este sarbatorita ca Ziua iubirii. Ziua iubirii este traditionala in 12 martie, ziua Sfantului Gregor.

In Romania, de cativa ani buni, a inceput sa se sarbatoreasca si Valentine’s Day, desi deja avea prin Dragobete o sarbatoare traditională, pe 24 februarie.

Indiferent de cat adevar exista in aceste legende, cert este ca la origine, Sfantul Valentin este un sfant real al crestinismului si relicvele sfantului (moastele) stau marturie si astazi la Roma, unde anual, mii de pelerini vin si se inchina.

Sarbatoarea in amintirea Sfantului a devenit celebra in timpul cruciadelor. Denumirea acestei sarbatori de Valentin’s Day este varianta comerciala, de marketing, a vechii sarbatori romane. Acest “sfant romantic” crestin este, cu siguranta, sfantul care a avut parte de o posteritate iesita din comun. Este sfantul care are cea mai mare priza la tineri, indiferent daca acestia sunt crestini sau nu, si putini sunt tinerii care trec nepasatori pe langa aceasta sarbatoare a prieteniei si a iubirii. Nu exista tara in care sarbatoarea « San Valentino », sa nu fie celebrata.

Asa cum era si normal, exista si multe controverse pe seama acestor legende si a celebrarii acestei zile. Cert este ca crestinismul nu a inventat o sarbatoare pentru a slavi iubirea. In toate religiile exista asemenea momente, in care dragostea – sub toate aspectele sale – este slavita.

Sunt clare insa anumite influente ale religiei greco-romane in crestinism. Cred ca nu intamplator, sarbatoarea romana a dragostei, numita « Lupercaliile », avea loc chiar la jumatatea lunii februarie. Nu era o sarbatoare a iubirii ci o sarbatoare care era dedicata fertilitatii, cand fetele nemaritate cautau sa-si gaseasca iubitul prin diferite metode. Asimilata in crestinism in primele secole ale mileniului I, sarbatoarea dragostei la romani a devenit, la inceputul mileniului al II-lea, in timpul cruciadelor, sarbatoarea dragostei crestine. In secolele X-XII, in momentul cand cavalerii occidentali au plecat sa elibereze locurile sfinte, departe de iubiti si iubite, menestrelii vremii au impus in traditia occidentala amintirea preotului Valentin.

Un bogat folclor romantic a alimentat aceasta sarbatoare pana in zilele noastre. Se spune ca pentru iubitii plecati sa elibereze Ierusalimul, iubitele trimiteau inimioare crosetate si obiecte care sa le aminteasca de dragostea lor. Asa s-a nascut simbolul inimioarelor rosii,  pe care tinerii si le ofera de 14 februarie si este unul din simbolurile cele mai cunoscute de pe glob. Este simbolul care a reusit sa strabata frontierele religioase si culturale, intalnit, asa cum spuneam, atat la crestini, cat si la necrestini. De Valentin’s Day se vand inimioare si la Londra si la New York, dar si in tarile musulmane si in cele africane

Si daca tinerii de astazi ofera la randul lor inimioare, inseamna cu iubirea este sentimentul etern, iar anii si moravurile nu au reusit sa o deterioreze si sa ii diminueze din semnificatie.

Astazi, in Romania, ne confruntam cu doua tabere: cei care sunt anti Valentine’s Day (sustinand ca trebuie sa ne serbam iubirea in ziua sarbatorii romanesti de Dragobete) si cei care sunt fani ai aceastei zile.

Ce poate fi mai frumos decat sa daruiesti o inimioara rosie personei iubite de Sfantul Valentin ?

Sunt o sustinatoare a traditiilor romanesti si a sarbatorilor specifice romanilor, insa ma gandesc ca nu poate deranja pe nimeni doua sarbatori ale iubirii, atat de aproape una de alta, mai ales in era in care traim, in care avem nevoie de atata iubire…De ce sa nu ne bucuram si de aceasta sarbatoare ?

Lipsa de informare si necunoasterea acestui fenomen a facut ca aceasta sarbatoare sa fie comercializata pana la exces, sa devina superficiala, comercialista si, de ce nu, un kitsch occidental (asta daca privim tarabele insirate pe trotuare).

Haideti sa nu mai polemizam pe aceasta tema pentru ca iubirea nu are nevoie de multe explicatii, de multe cuvinte, iubirea trebuie simtita si impartasita.

Daruiti doua inimioare persoanei iubite, de Sfantul Valentin si de Dragobete (despre care vom vorbi zilele urmatoare), zambiti si viata va fi mai frumoasa, iar stresul si oboseala cotidiana vor fi inlocuite cu iubire, cu multa iubire !

Sa fiti iubiti, dragii mei!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.