Motorul acestei teme a fost atunci când l-am descoperit pe ilustratorul elvețian Hannes Binder. La început mi se părea magic desenul lui, și nu înțelegeam cum e făcut!
Apoi am experimentat cu diverse grunduri negre pentru hârtie, cu diverse instrumente de zgâriat. Cele mai bune însă rămân originalele, adică hârtia/cartonul special și penițele speciale pentru scratchboard sau, și mai bine, Schabkunst.
Tema generală pentru Anul 1 Grafică, grupa atelier 6, Universitatea Nationala de Arta Bucuresti a fost desenul în peniță, studiul hașurii. Am inclus cîte un desen după Duerer, Rembrandt, Edward Gorey si Giorgio Morandi (cu toții au linii și hașuri diferite).
După aceste desene am introdus tema de Schabkunst. Le-am oferit inspirație, Hannes Binder sau Thomas Ott. Și au început tema cu un exercițiu fotografic desfășurat acasă, fie după un model viu, fie după o scenă din natură. Adică a fost nevoie de întuneric (noapte) și de o lumină dirijată (lumânare, de ex.) și de multe fotografii. Din care am ales împreună una care a devenit sursă de inspirație pentru tema de Schabkunst.
Nu a fost deloc ușor să modeleze hașura pe formă și, mai ales, să nu scoată prea mult alb/lumină. Trebuie să rămână insule de negru așa cum am observat la Binder (am avut și două copii dupa el).
Cred ca a fost o temă interesantă, dacă se vor găsi materialele necesare (scraperboard) și costurile vor fi acceptabile, cred că și alți studenți, artiști vor încerca.
Lucrările din imagini aparțin următorilor studenți:
Anca Balcoș
Natalia Stoian
Cătălina Tcaciuc
Alexia Gheorghe
Monica Efimov
Oana Poenaru
Ștefan Mic
Anisia Luca
Teodora Burcea
Izabela Zaman
Mara Epifan
Alexia Olaru
Amalia Dragnea
Crăciun Andreea
***
Articol publicat prin amabilitatea dnei Profesor Stela Lie.